понеділок, 31 липня 2017 р.

Сорти карпатського меду

Продовжуючи попередню статтю поставлю запитання:

А яким же буває гірський мед?

     Карпатський мед завжди поліфлорний. Це природна суміш нектарів великої кількості видів квітів, які цвітуть одночасно плавно змінюючи одні других. Ви ніколи не зможете точно сказати з яких квітів зібраний нектар. Це можна зробити провівши аналіз пилкових зерен, які потрапили в нектар. Але такий аналіз в Україні до недавнього часу ще ніхто не проводив через трудомісткість і високу вартість досліджень.
     Треба сказати, що колір і смак гірського меду дуже залежить від погодних умов, місцевості та від часу викачки. Нижче наведена інформація стосується місцевості навколо гірського пасма Бердо у Сколівському районі. Для інших місцевостей ця інформація буде також актуальна з певними поправками.
     Майський мед можна отримати, коли була тепла весна. Першу викачку проводять в період від 25 травня до 5 червня. До 20 травня бджоли встигнуть зібрати нектар з первоцвіту, кульбаби, пшінки весняної, лісової герані, черемхи, вишні, сливи, яблуні, купальниці європейської, брусниці та чорниці.
Оскільки чорниця зацвітає в числі останніх, то майський мед можна назвати чорничним. Він має чітко виражений чорничний смак і аромат. Його колір чорний із зелено-жовтим відтінком. Це справжній скарб вітамінів.
     Майський чорничний мед дуже рідкісний, його завжди мало і він досить дорогий. У 2016 році видалася рання тепла весна і мені вдалося викачати всього 15 л цього унікального меду.
     Червневий мед викачують з другої половини червня до 10 липня. До викачки меду бджоли встигають зібрати і переробити нектар з яблуні, купальниці європейської, брусниці, чорниці, каштана, незабудки, розторопші, волошки шорсткої, медунки, фіалки, суниці, еспарцету, дягеля лікарського, грициків, білої, червоної і заячої конюшини та лісової малини. Звичайно є ще сотні інших квітів, але я вказую лише ті, з яких бджоли брали нектар, а я сам особисто це бачив.
     Червневий мед має червонувато-карамельний колір, фруктовий смак і квітковий аромат. У післясмаку може бути присутня певна кислинка, але я не знаю які квіти його привносять. Свій колір мед отримує від великої кількості фіолетових квіток, які цвітуть у червні, наприклад, розторопша, волошка, фіалка, червона конюшина.
     Липневий мед викачують з кінця липня до початку серпня. До часу викачки бджоли встигнуть зібрати і переробити нектар з білої, червоної і заячої конюшини, лугової волошки, дзвіночків, звіробою, ожини, м’яти та іван-чаю. Якщо літо сухе і спекотне, то в Карпатах щедро медоносить липа. Наприклад, минуле літо було холодним, а нинішнє літо – вологим, тому липа не цвіла. Липовий нектар робить мед більш світложовтим по підношенню до червневого. Липневий мед буває жовто-коричневого карамельного кольору з квітковим ароматом. Також може бути присутня кислинка у післясмаку.
     Мед з іван-чаю можна викачати з тих вуликів, які розміщені біля вирубок, що заросли іван-чаєм. Іван-чай цвіте від середини липня до кінця серпня. Це майже монофлорний мед, який має зеленуватий відтінок, квітковий аромат, фруктовий смак з особливим, трохи схожим на горіховий, післясмаком.
     Падевий мед бджоли збирають у посушливе літо, коли температура повітря сягає 25-35°С. В цьому випадку волога з нектару квітів випаровується і бджоли не мають що збирати, тому звертають увагу на солодкі виділення комах. Падевий мед рідкісний, менш солодкий і майже без аромату. Падевий мед є природньою сумішшю квіткового і падевого меду, оскільки бджоли на одну рамку несуть все без жодного сортування, наприклад, вранці квітковий нектар, а з полудня до вечора - падь.
     Основна особливість карпатського меду – він солодший і смачніший від інших сортів меду та довго залишається в рідкому стані за умови правильного його зберігання.

Немає коментарів:

Дописати коментар