суботу, 29 липня 2017 р.

Cорти гірського меду, яких не буває

      Якось переглядав сайти, що пишуть про гірський мед. Їх можна розділити на дві групи: ті,що продають мед і продукти бджільництва, і ті, що пишуть для збільшення переглядів свого ресурсу. Ці останні, а їх переважна більшість, цілком не компетентні у бджільництві. Вони об’єднують в одній статті кілька матеріалів з різних джерел, здебільшого перекладені з російських сайтів. Така мішанина інформації збиває зацікавлену людину з толку і вводить її в оману.
      Тому в цій статті хочу прояснити питання: а які ж сорти гірського меду бувають реально?
      Отже, всі меди можна розділити на дві групи: монофлорні, які бджоли зробили з нектару лише одного виду рослин, та поліфлорні – ці меди зроблені бджолами з нектарів різноманітних ролин. Найпоширеніші монофлорні меди – це гречаний, соняшниковий, липовий, з іван-чаю. Поліфлорні меди беруть свої назви від місцевості, з якої бджоли збирали нектар: луговий мед, лісовий, гірський, карпатський, степовий.
            Що таке монофлорний мед
      100% монофлорний мед можна зібрати лише там, де на величезних площах цвіте одна культура і бджоли не мають вибору звідки збирати нектар. Монофлорний мед – це мед з технічних культур: соняшника, гречки, ріпака, якими засівають великі площі сільськогосподарських угідь, вони обробляються хімікатами для захисту від шкідників, в тому числі страждають бджоли. Такого меду завжди є багато, особливо в Україні. Найякісніший монофлорний мед експортується закордон, а той, який не пройшов санітарну сертифікацію і має підвищений вміст шкідливих хімічних речовин, продається на українських ринках за низької ціною.
      Такий мед купують здебільшого пенсіонери, яким головне не якість, а ціна.
      На заході України немає величезних полів технічних культур, тому пасічники не можуть називати свій мед суто гречаним чи соняшниковим. Проте треба знати, що якщо мед на 45% і більше складається з липового нектару, то він буде мати смак липового меду. Щоб отримати смак гречаного меду, достатньо щоб туди потрапило не менше 10% нектару гречки.
Тому можна сміливо сказати, що переважна більшість меду західної України – це поліфлорний мед.
            Де отримують карпатський мед
      Карпатський мед – це мед, зібраний бджолами в Карпатських горах. Отже треба подивитися на карту і визначити які райони є гірськими. Тож гірськими районами Львівщини є Сколівський і Турківський, у Закарпатській області – Великоберезнянський, Перечинський, Воловецький, Свалявський, Міжгірський, Тячівський і Рахівський райони, в Івано-Франківській області – Долинський, Рожнятівський, Богородчанський, Надвірнянський, Косівський і Верховинський райони, на Буковині – Путильський район.
      Тому говорити, що мед із Закарпаття є карпатським – це видавати бажане за дійсне. Тут обов’язково треба уточняти в якому районі знаходиться пасіка.
            Яким не буває карпатський мед
      У горах ніхто не займається промисловим сільським господарством, бо в умовах гір сільськогосподарські культури не дають достатньої врожайності, тому займатися цим не вигідно. Тож в Карпатах ніколи не буває соняшниковий мед, гречаний, барбарисовий, ріпаковий, коріандровий, лавандовий, бавовниковий, пастернаковий, апельсиновий, цикорієвий, горобиновий, синяковий, фацелієвий, еспарцетовий, осотовий, мелісовий, малиновий, липовий, коріандровий, кленовий, каштановий, чорничний, ожиновий, буркуновий, дягілевий, гірчичний, валеріановий, акацієвий, хвойний (хвойний – це штучний мед) і десятки інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар