середу, 9 серпня 2017 р.

Оксиметилфурфурол: загроза здоров’ю реальна чи надумана?

     Експертний висновок аналізу меду завжди містить інформацію про частку оксиметилфурфуролу в дослідному зразку. Часто на різних інтернет-ресурсах можна прочитати про страшну загрозу для здоров’я людини, яку несе оксиметилфурфурол. Давайте розберемося що це за речовина.
     Отже оксиметилфурфурол (ОМФ) утворюється при нагріванні вуглеводневих речовин у кислому середовищі. Діючий стандарт для меду передбачає допустимий вміст ОМФ 25 мг в 1 кг. Наприклад, в експертному висновку на мед з моєї пасіки «Медогори» рівень ОМФ становив 4,02 мг/кг.


     Стандарти Євросоюзу допускають максимальний вміст оксиметилфурфуролу на рівні 40 мг на кілограм меду. Але в країнах із жарким кліматом навіть у свіжому меді міститься досить велика кількість ОМФ, тому для такого меду в стандарті ООН передбачена норма 80 мг/кг.
     У своїх висновках Інститут дослідження меду у Бремені (Німеччина) опублікував наступну тезу: «В кондитерських виробах і повидлі міститься оксиметилфурфурол в кількостях, які у десятки, а в багатьох випадках і значно більше, перевищують допустиму стандартом норму для меду. До цього часу не було виявлено від нього жодної шкоди для людського організму».
     Професор Чепурний у свою чергу висловився так: «Чи небезпечний оксиметилфурфурол, який міститься в меді, для здоров’я людини? Звичайно, ні. Існують продукти харчування, в яких його у десятки разів більше, але в них він навіть не визначається. Наприклад, у смаженій каві вміст ОМФ може сягати 2000 мг/кг. В напоях допускається 100 мг/л, а в Coca-Cola і Pepsi-Cola вміст оксиметилфурфуролу може сягати 300-350 мг/л…».
     Проведені у 1975 році в Інституті харчування РАМН довели, що для людини не складає жодного ризику потрапляння з їжею в організм людини ОМФ в кількості 2 мг на 1 кг її ваги.
     У зв’язку з цим граничне значення вмісту оксиметилфурфуролу введено у стандарти не з метою убезпечити людей від «шкідливого» продукту, а з метою проконтролювати дотримання температурних режимів при переробці меду. У світовій практиці цей показник використовується в основному переробниками меду при закупці партій меду і допомагає визначити чи не піддавався цей мед перегріву при передпродажній обробці, а також допомагає визначити «вік» меду.
     Тому добросовісні пасічники можуть зітхнути з полегшенням від усвідомлення того, що мед, який виробляють їхні бджоли, не веде людство до загибелі! Цим займаються зовсім інші виробники, які намагаються зіпхнути всю провину на мед.

Немає коментарів:

Дописати коментар