пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Мед для діабетиків



Всі ми в більшій чи меншій мірі турбуємося про своє здоров’я. А коли мова заходить про цукровий діабет, то кожен з нас розуміє, якою важкою є ця хвороба і як сильно вона може змінити наше звичне життя, якби ми нею захворіли.
Давайте розглянемо, що ж таке цукровий діабет. Чи можна при цій хворобі вживати мед? Який мед корисніший? Якою є денна норма меду? І як можна зменшити ризик захворіти на діабет?


Страшний цукровий діабет
Цукровий діабет — це група ендокринних захворювань, які розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, внаслідок чого виникає стійке підвищення рівня глюкози в крові. Це захворювання характеризується хронічним перебігом і порушенням усіх видів обміну речовин: вуглеводного, жирового, білкового, мінерального і водно-сольового.
Харчування хворого має здійснюватися відповідно до спеціальної дієти. Їжа повинна давати хворому всі необхідні для життя елементи, в тому числі вуглеводи.


Сахароза, глюкоза і фруктоза
Звичайний рафінований цукор – це сахароза, яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка чи цукрової тростини. Під дією гормону інсуліну в організмі людини сахароза розкладається на два моносахариди - фруктозу і глюкозу.
Глюкоза швидко всмоктується в кров зі шлунково-кишкового тракту, а потім надходить у клітини органів, де залучається до процесів біологічного окислення. Роль глюкози особливо важлива для центральної нервової системи, як головне джерело живлення. 
Глюкоза - найпростіше і найшвидше джерело енергії для людини. Проте для засвоєння організмом вона вимагає наявність гормону інсуліну, який виробляється підшлунковою залозою. У хворих на діабет підшлункова залоза продукує недостатню кількість інсуліну, тому кількість незасвоєного цукру в крові зростає. Тут на допомогу приходить фруктоза.
Фруктоза в природному стані входить до складу меду. Вона також є добрим джерелом енергії. Порівняно з глюкозою фруктоза повільніше всмоктується кишківником і для свого засвоєння не потребує інсуліну, тому не викликає стрибків цукру в крові хворих на діабет.
Ось чому лікарі рекомендують діабетикам рафінований цукор замінити медом. Вживаючи мед замість цукру людина отримує потрійну користь: організм отримує вуглеводні, фруктоза легко засвоюється не завантажуючи організм, а для розщеплення глюкози, яка міститься в меді, вистачає невеликої кількості інсуліну, яку виробляє ослаблений діабетом організм.
Рекомендації до вживання меду
Здоровим людям: дорослим - до 150 грам на день, дітям - до 50 грам на день.
Важливо знати: перш ніж вводити мед в раціон харчування хворого на діабет, необхідно пройти обстеження, здати аналізи на рівень цукру і проконсультуватися з лікарем. При цьому обов'язково враховуються індивідуальні особливості організму і його реакція на цей продукт.
Загалом хворим на діабет рекомендується вживати не більше 2 столових ложок меду на день. При ускладненнях мед вживати заборонено.


Хімічний склад натурального меду
У складі меду виявлено близько 300 речовин, 100 з яких присутні в усіх сортах меду, і зольних елементів (Чудаков В.Г., 1979). В ньому концентрується весь склад квіткового нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників.
До складу меду входять фруктоза (21,7-53,9%), глюкоза (20,4-44,4%), органічні кислоти, хімічні елементи, кількість яких майже така сама, як в крові людини, білки (ензими/амінокислоти), які прискорюють проходження хімічних процесів у живих організмах, інвертаза, діастаза, каталаза та інші складові, вітаміни і вода (15-20%).
У натуральному меді процентний вміст фруктози і глюкози відрізняється залежно від сорту. Є меди багаті глюкозою, а є високофруктозні меди. Як ви вже здогадалися, саме меди багаті фруктозою слід вживати діабетикам.
Співвідношення простих цукрів фруктози і глюкози залежать від медоносів, а також від кліматичних умов місцевості. Мед рівнинної України містить в середньому фруктози – 42%, глюкози – 53%. Решту 5% складають такі цукри як сахароза, мальтоза та інші. На відміну від рівнинного в середньому гірський мед містить 50% фруктози і 45% глюкози.

 
Як визначити мед багатий фруктозою?
За кристалізацією. Співвідношення глюкози і фруктози дуже впливає на фізичні властивості меду. Із збільшенням кількості глюкози підвищується здатність до кристалізації, а від фруктози він солодший на смак і більш гігроскопічний. (Черкасова А.І., 1969).
Тобто чим більше в меді глюкози, тим швидше і твердіше кристалізується мед. І навпаки, чим більше фруктози, тим кристалізація проходить повільніше, і навіть може взагалі не наступити.
Цікаво, що європейці віддають перевагу рідкому меду перед зацукрілим, і готові дорожче платити за натуральний необроблений мед (really raw honey).


Чому в одному меді більше глюкози, а в іншому фруктози?
Перша причина – це сорт меду. Мед з ріпаку, соняшнику, жовтого осоту, гречки, хрестоцвітних завжди має підвищену кількість глюкози. Його кристалізація швидка і тверда. Мед з іван-чаю, рожевого осоту, волошки шорсткої навпаки, частіше більш рідкий, кристалізується повільно. Є «класичні» рідкі меди, наприклад, з білої акації.
Друга причина – це кліматичні умови. Умовно кліматичні умови можна розділити на м’які та суворі. Територія України знаходиться у м’яких кліматичних умовах за винятком зони Карпатських гір.
Карпати – це вкриті лісами і квітучими плаями гори. В горах завжди різкий клімат і значні перепади температури протягом доби. Там часто дме сильний вітер, є багато тіні навіть в сонячні літні дні. В суворих умовах гір рослини завжди можуть синтезувати фруктозу (плодовий цукор). А для синтезу глюкози у квітах, фруктах і ягодах потрібно багато сонячного світла і тепла. Тож багато карпатських ягід не дуже солодкі, наприклад, чорниця і брусниця. Багато хто помічав, що в спекотне літо ці ягоди значно солодші.
Гарним прикладом є виноград, він чудово визріває на добре освітлених сонцем територіях, набуваючи своєї солодкості за рахунок глюкози. Тому справедливо друга назва глюкози – це виноградний  цукор.
Загальна закономірність: мед, який походить з регіонів з різким кліматом, має більше фруктози і кристалізується повільніше, а з теплим і м’яким кліматом – кристалізується швидше.
Додатковою перевагою гірського меду є чудова екологічна обстановка в регіоні і наявність диких лікарських рослин в ролі медоносів. Такий мед є дійсно цілющим!

 


Висновок
З вище сказаного можна зробити висновок, що гірський карпатський мед є набагато безпечнішим для діабетиків, ніж інші меди.
При правильному зберіганні гірський мед залишається в рідкому стані протягом цілого року, зберігаючи аромат квітів і чудовий смак, тоді як рівнинний мед цукріє залежно від сорту протягом 2-10 тижнів – перевірено на власному досвіді!

Немає коментарів:

Дописати коментар