Всі ми в
більшій чи меншій мірі турбуємося про своє здоров’я. А коли мова заходить про
цукровий діабет, то кожен з нас розуміє, якою важкою є ця хвороба і як сильно
вона може змінити наше звичне життя, якби ми нею захворіли.
Давайте розглянемо,
що ж таке цукровий діабет. Чи можна при цій хворобі вживати мед? Який мед
корисніший? Якою є денна норма меду? І як можна зменшити ризик захворіти на
діабет?
Страшний цукровий діабет
Цукровий
діабет — це група ендокринних захворювань, які розвиваються внаслідок
абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, внаслідок чого виникає
стійке підвищення рівня глюкози в крові. Це захворювання характеризується
хронічним перебігом і порушенням усіх видів обміну речовин: вуглеводного,
жирового, білкового, мінерального і водно-сольового.
Харчування
хворого має здійснюватися відповідно до спеціальної дієти. Їжа повинна давати
хворому всі необхідні для життя елементи, в тому числі вуглеводи.
Сахароза, глюкоза і фруктоза
Звичайний рафінований
цукор – це сахароза, яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка
чи цукрової тростини. Під дією гормону інсуліну в організмі людини сахароза
розкладається на два моносахариди - фруктозу і глюкозу.
Глюкоза
швидко всмоктується в кров зі шлунково-кишкового тракту, а потім надходить у
клітини органів, де залучається до процесів біологічного окислення. Роль
глюкози особливо важлива для центральної нервової системи, як головне джерело
живлення.
Глюкоза - найпростіше
і найшвидше джерело енергії для людини. Проте для засвоєння організмом вона
вимагає наявність гормону інсуліну, який виробляється підшлунковою залозою. У
хворих на діабет підшлункова залоза продукує недостатню кількість інсуліну,
тому кількість незасвоєного цукру в крові зростає. Тут на допомогу приходить
фруктоза.
Фруктоза
в природному стані входить до складу меду. Вона також є добрим джерелом енергії.
Порівняно з глюкозою фруктоза повільніше всмоктується кишківником і для свого
засвоєння не потребує інсуліну, тому не викликає стрибків цукру в крові хворих
на діабет.
Ось чому
лікарі рекомендують діабетикам рафінований цукор замінити медом. Вживаючи мед
замість цукру людина отримує потрійну користь: організм отримує вуглеводні,
фруктоза легко засвоюється не завантажуючи організм, а для розщеплення глюкози,
яка міститься в меді, вистачає невеликої кількості інсуліну, яку виробляє
ослаблений діабетом організм.
Рекомендації до вживання меду
Здоровим людям: дорослим - до 150 грам
на день, дітям - до 50 грам на день.
Важливо знати: перш
ніж вводити мед в
раціон харчування хворого на
діабет, необхідно пройти обстеження, здати
аналізи на рівень цукру і проконсультуватися з лікарем. При цьому обов'язково враховуються індивідуальні
особливості організму і його реакція на цей продукт.
Загалом хворим
на діабет рекомендується вживати не більше 2 столових ложок меду на день. При
ускладненнях мед вживати заборонено.
Хімічний склад натурального меду
У складі меду виявлено близько 300 речовин,
100 з яких присутні в усіх сортах меду, і зольних елементів (Чудаков В.Г., 1979).
В ньому концентрується весь склад квіткового нектару, збагачений виділеннями
спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних
реакцій у комірках стільників.
До складу меду
входять фруктоза (21,7-53,9%), глюкоза (20,4-44,4%), органічні кислоти, хімічні елементи, кількість яких майже така сама, як в крові
людини, білки (ензими/амінокислоти),
які прискорюють проходження хімічних процесів у живих організмах, інвертаза, діастаза, каталаза та інші
складові, вітаміни і вода (15-20%).
У натуральному
меді процентний вміст фруктози і глюкози відрізняється залежно від сорту. Є
меди багаті глюкозою, а є високофруктозні меди. Як ви вже здогадалися, саме
меди багаті фруктозою слід вживати діабетикам.
Співвідношення
простих цукрів фруктози і глюкози залежать від медоносів, а також від
кліматичних умов місцевості. Мед рівнинної України містить в середньому
фруктози – 42%, глюкози – 53%. Решту 5% складають такі цукри як сахароза,
мальтоза та інші. На відміну від рівнинного в середньому гірський мед містить
50% фруктози і 45% глюкози.
Як визначити мед багатий фруктозою?
За
кристалізацією. Співвідношення глюкози і фруктози дуже
впливає
на фізичні властивості меду. Із збільшенням кількості глюкози підвищується
здатність до кристалізації, а від фруктози він солодший на смак і
більш гігроскопічний. (Черкасова А.І., 1969).
Тобто чим
більше в меді глюкози, тим швидше і твердіше кристалізується мед. І навпаки,
чим більше фруктози, тим кристалізація проходить повільніше, і навіть може
взагалі не наступити.
Цікаво, що
європейці віддають перевагу рідкому меду перед зацукрілим, і готові дорожче
платити за натуральний необроблений мед (really raw honey).
Чому в одному меді більше глюкози, а в
іншому фруктози?
Перша причина –
це сорт меду. Мед з ріпаку, соняшнику, жовтого осоту, гречки, хрестоцвітних
завжди має підвищену кількість глюкози. Його кристалізація швидка і тверда. Мед
з іван-чаю, рожевого осоту, волошки шорсткої навпаки, частіше більш рідкий,
кристалізується повільно. Є «класичні» рідкі меди, наприклад, з білої акації.
Друга причина
– це кліматичні умови. Умовно кліматичні умови можна розділити на м’які та суворі. Територія України знаходиться у м’яких кліматичних умовах за винятком зони
Карпатських гір.
Карпати – це
вкриті лісами і квітучими плаями гори. В горах завжди різкий клімат і значні
перепади температури протягом доби. Там часто дме сильний вітер, є багато тіні
навіть в сонячні літні дні. В суворих умовах гір рослини завжди можуть синтезувати
фруктозу (плодовий цукор). А для синтезу глюкози у квітах, фруктах і ягодах потрібно
багато сонячного світла і тепла. Тож багато карпатських ягід не дуже солодкі,
наприклад, чорниця і брусниця. Багато хто помічав, що в спекотне літо ці ягоди
значно солодші.
Гарним
прикладом є виноград, він чудово визріває на добре освітлених сонцем
територіях, набуваючи своєї солодкості за рахунок глюкози. Тому справедливо
друга назва глюкози – це виноградний
цукор.
Загальна
закономірність: мед, який походить з регіонів з різким кліматом, має більше
фруктози і кристалізується повільніше, а з теплим і м’яким кліматом – кристалізується
швидше.
Додатковою перевагою
гірського меду є чудова екологічна обстановка в регіоні і наявність диких
лікарських рослин в ролі медоносів. Такий мед є дійсно цілющим!
Висновок
З вище сказаного
можна зробити висновок, що гірський карпатський мед є набагато безпечнішим для
діабетиків, ніж інші меди.
При
правильному зберіганні гірський мед залишається в рідкому стані протягом цілого
року, зберігаючи аромат квітів і чудовий смак, тоді як рівнинний мед цукріє
залежно від сорту протягом 2-10 тижнів – перевірено
на власному досвіді!
Немає коментарів:
Дописати коментар